Bra att veta

Foliering / PPF


Hur lång tid tar det att foliera en bil?

 

Det tar lika olika lång tid beroende på er bilmodell samt folien ni önskar.  Vi ser gärna till att vi har er bil i minst 5 arbetsdagar.

 

Hur mycket kostar det att foliera en bil?

 

Det finns lite olika saker som styr priset på en foliering så som bilmodeller, antalet dörrar, formen på karossen och kjolpaketet osv. Räkna gärna med att en vanlig foliering med standardfolie kommer att kosta mellan 16 000 - 39 000 kr inklusive moms. Kostnaden för en printad folie (folie med motiv), eller flera färger samt kamouflage ligger på ca 5 000 - 10 000 kr extra (exklusive design inräknat.)

När det kommer till krom-foliering så räkna gärna med att det kan bli det dubbla jämfört med vanlig foliering då materialkostnaden är högre samt att folien är mycket tidskrävande och svårjobbad.

 

Hur länge håller en foliering?

 

Medellivslängden på en foliering är 4år men den håller sig oftast i bra skick i 3 – 6 år beroende på hur ni vårdar er bil

 

Kan man lacka en bil som har dålig lack, lacksläpp, är olackerad eller har rostskador?

 

Dessvärre sysslar inte vi med så kallad "renoveringsfoliering". Det är värt att tänka på att folien ej täcker skavanker eller ojämnheter. Om ni har en lackskada eller liknande så rekommenderar vi att ni lagar lacken eller tar bort rosten.

 

Hur länge behöver ni bilen för att lägga stenskottskydd PPF (transparent stenskottskydd)?

 

Det tar ca 6 timmar att applicera stenskottskydd (beror lite på var ni önskar att applicera skyddet.)

Vi önskar dock att ha er bil i ca två dygn så att vi kan se till att skyddet har satt sig ordentligt.

 

Hur länge håller en PPF  (transparent stenskottskydd)?

 

8 år men den håller sig oftast i bra skick i 10 år beroende på hur ni vårdar er bil

 

 

Om jag tänkte lägga lackförsegling kan jag göra det innan ni folierar min bil?

 

Vi vill gärna ha bilen innan ni lägger på lackförsegling eller lägger på en keramisk behandling. Om ni redan har hunnit lägga på lackförsegling så behöver ni vänta 1–2 månader innan vi kan ta in bilen för foliering. Om ni lagt på keramisk behandling så kan vi först foliera efter 3 månader.

Vi rekommenderar ej att ni lägger på keramisk behandling eller traditionell lackförsegling när bilen är folierad då det kan reagera negativt på folien den kan eventuellt börja släppa. Även när folien väl ska bort kan det bli stora problem, finns en risk att limmet reagerar negativt på behandlingen. Garantierna försvinner också från folietillverkaren. Vill ni ha lite extra skydd så rekommenderar vi att ni sätter Bodyfence (transparent stenskottskydd) på de mest utsatta delarna på fordonet för att ge det där lilla extra skyddet.

 

Kommer det att synas att bilen är folierad?

 

På vissa delar av bilen kan det vara nödvändigt att skarva folien men vi gör allt för att det ska synas så lite som möjligt och skarvar läggs oftast på ställen där den bäst smälter in.

 

Hur bör man tvätta sin bil efter att den har blivit folierad?

 

Bilen kan tvättas som vanligt, även i borsttvätt. Något som dock är värt att tänka på vid borsttvätt är om borstarna är gamla finns det en risk att folien blir repad trots att den är tåligare än lack.
Vi avråder starkt att ni använder starka rengöringsmedel.

 

Vid användning av högtryckstvätt rekommenderar vi att max tvätta med 35 samt att hålla munstycket minst 50 cm ifrån bilen.

 

Men gladast blir bilen om ni kör en gammal hederlig handtvätt med en sprillans ny tvättsvamp.

 

Om ni har valt en matt folie så får den ej bli vaxad, inte heller bli polerad, men har ni en blank folie så kan ni både polera och vaxa den.

 

Behöver jag tvätta min bil innan jag lämnar in för att få den folierad?

 

Vi önskar att bilen är någorlunda ren när vi tar emot den, behöver vi tvätta den så tillkommer en avgift på 250-500kr + moms beroende på hur mycket tid vi behöver lägga ner på att tvätta den.

 

Behöver man anmäla till Transportstyrelsen att man har ”bytt” färg?

 

Man behöver inte anmäla att man har folierat sin bil till Transportstyrelsen eller bilprovningen då det ej är en permanent förändring på bilen.

 

Kan man foliera sina kromlister hos er?

 

Vi folierar kromlister eller utför en chrome delete som det så fint kallas. Vi tar emot de flesta fordon, om det går att utföra eller inte beror lite på vilket fordon ni har, men det brukar inte vara några problem.

 

Finns det en möjlighet att komma in och kolla på färgprover och snacka lite design hos er?

 

Ni är mer än välkomna in till oss och snacka färger, design och mycket annat ni funderar över. Vi ber er gärna att höra av er innan så att vi kan försäkra er om att vi är på plats, då vi ibland är ute och utför jobb.

 

Kan jag köpa folie hos er och foliera själv?

 

Vi rekommenderar att ni söker er till en firma som säljer folie till privatpersoner.

 

Ska jag foliera eller lacka?

 

Det finns många fördelar med att foliera sin bil, folien fungerar som ett stilrent lackskydd som du kan designa efter din egen smak. När du väl drar av folien så är lacken under som den var innan folieringen.

 

Det finns tillfällen då vi avråder från foliering, t.ex. vid rostskador eller lacklossning, då är lackning att föredra.

 

Hur gör jag när jag vill foliera av bilen?

 

Vi samarbetar med en rekondfirma som utför avfolierning så vi hänvisar er dit när ni vill foliera av er bil.

 

Hur mörk toning får man ha på sina rutor?

 

Från B-stolparna och bak får man ha hur mörk film som helst. Vid foliering av framrutorna förutsätter vi att det är i utställningssyfte då det enligt svensk lag är förbjudet att tona framrutorna.

 

Får man ha tonade lyktor?

 

Enligt svensk lag får man inte tona lyktorna på sitt fordon som ska köra på allmän väg.

Vi utför toning av lyktor men förutsätter att det är i utställningssyfte.

Vi ansvarar inte vad som händer vid eventuell besiktning.

 

Täcks foliering/stenskottsskydd av försäkringen?

 

Om din försäkring täcker beror lite på vilket försäkringsbolag ni har.

Vi rekommenderar att ni kontaktar ert försäkringsbolag och frågar vad som gäller.